• +36 20 221 5026
  • egyesulet@swkinga.hu

Ünnep a küngösi földön…

            A Katolikus Egyház július 24-én üli Árpád-házi Szent Kinga ünnepét, amely a küngösi földön különösen is fontos, hiszen itt található Magyarország egyetlen Szent Kinga temploma. Az idei évben a helyi Szent Kinga Egyesület a búcsúi szentmisét összekapcsolta a most állított szobor avatásával. A szentmise keretében körmenetet tartottak Szent Kinga és Szent II. János Pál pápa ereklyéjével, amelynek állomása a szobornál volt. Itt a szobormegáldást vitéz Ajtós József László címzetes rátóti prépost tartotta, majd virágokat szentelt Tömördi Viktor ferences atya. Ünnepünkön megjelent Soltész Miklós, valamint Kontrát Károly államtitkár úr, Ovádi Péter országgyűlési képviselő úr, Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet, Dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi parlamenti szószóló, valamint az ószandeci Szent Kinga Egyesület delegációja is.

vitéz Ajtós József László címzetes prépost megáldja a szobrot / fotó: Ovádi Péter országgyűlési képviselő
vitéz Ajtós József László címzetes prépost megáldja a szobrot / fotó: Ovádi Péter országgyűlési képviselő

            Az ünnepi szentmisét Beke Zsolt atya, a falu plébánosa mutatta be. 2020. augusztus 1-jétől Dr. Udvardy György veszprémi érsek áthelyezte őt Nemesgulácsra, kinevezve őt az ottani plébánia plébánosává. Jelen volt továbbá Medveczky Miklós atya, aki pedig augusztus 1-jétől a balatonkenesei plébánia plébánosa, így -a területi átrendeződések miatt- onnantól kezdve ő látja el a küngösi egyházközséget. A szentbeszédben Beke Zsolt atya rámutatott, hogy „felismertük a korábban itt, ebben a földben elrejtett kincset, amely most már az Isten Országának látható megnyilvánulása”. A plébános többször hangsúlyozta, hogy a földbe rejtett kincs mi vagyunk. A szentáldozás után a körmenetet vitéz Ajtós József László vezette, amely során a hívek énekének kíséretével érkezhettünk meg arra a helyre, ahol egy hete még nem volt semmi.

A Szent Kingát ábrázoló szobor megáldása. / fotó: Ovádi Péter országgyűlési képviselő
A Szent Kingát ábrázoló szobor megáldása. / fotó: Ovádi Péter országgyűlési képviselő

            A temető parkolója mellett kapott helyet az a templom felé néző szoborfülke, melyben Árpád-házi Szent Kinga szobra áll. Színeiben az egész építmény megegyezik a katolikus temploméval. Pap Csaba miskolci szobrász imádkozott a szobor készítése alatt, így számunkra kiemelkedő fontosságú a hely. Pap Csaba alkotásában megcsodálhatjuk a lengyel fejedelemasszonyt mint világi és egyházi elöljárót. Kezében a küngösi templomot tartja, így könnyen felismerhetjük, hogy a falu mennyire kötődik az ő személyéhez. A szentmise végén Soltész Miklós államtitkár úr kifejezte köszönetét azért, hogy „míg máshol szentjeink szobrát meggyalázzák, addig mi felismertük: nekünk nem ezen az úton kell haladnunk.” Dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló elmondta, hogy számára különösen is kedves Küngös, és temploma is. „Ez a templom kicsi, de mégis nagy” – mondta beszédében a szószóló. Kicsi, mert a falai között kevés ember fér el, de nagy, hiszen összefogással épült. Szerinte ezen a helyen lehet a legjobban megélni a lengyel és magyar nép baráti szeretetét. Ezen a helyen, ahol már rengeteg barátság született és sok lengyel zarándok fordult már meg. A szószóló oklevelet adott át Beke Zsolt atyának azért a sok munkájáért, amit a lengyel-magyar barátságért tett.

            A beszédek után Kámánné Szőke Katalin, a Szent Kinga Egyesület döntéshozó bizottságának elnöke Takács Zoltán Balázs egyesületi elnökkel közösen átadták azon elismeréseket, amelyeket a szervezet 2018 óta adományoz azoknak a személyeknek, akik munkája kiemelkedően fontos a Szent Kinga Egyesület számára. Ennek megfelelően az idei évben Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érseket az Egyesület Szent Kinga-díjban részesítette. Példás együttműködésükért Szent Kinga-díszoklevelet vehetett át Szabó Gergely Attila, Küngös polgármestere, valamint Mieczysław Witowski az ószandeci Szent Kinga Egyesület elnöke.

            Az ünnepi köszöntők sora után Küngös Község Önkormányzata vacsorára, agapére várta a kedves híveket, valamint az állami és egyházi elöljárókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük